Λόγος Παραμυθίας- Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

Αφήγηση λαΪκών παραμυθιών

Λόγος Παραμυθίας-Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

Παραστάσεις αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, πρωτότυπα και παραδοσιακά τραγούδια. Οι ήρωες ζωντανεύουν μέσα από αφηγήσεις και μελωδίες.

Οι παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Δίνονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία, συλλόγους και άλλες ομάδες.

 

Από την παράσταση “Στα μαγεμένα δάση”

Μέσα στα μαγεμένα δάση συμβαίνουν πράγματα θαυμαστά. Τρεις γυναίκες ηρωίδες –  ένα κορίτσι, μια ξωτικά, μια κόρη που γεννήθηκε από ένα κουκουτσάκι –περιπλανιούνται, ερωτεύονται, μεταμορφώνονται, χάνουν τον δρόμο τους και τον ξαναβρίσκουν. Οι ιστορίες τους ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση, τη μουσική και το τραγούδι.

Τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε μια παράσταση αφήγησης παραμυθιών με ζωντανή μουσική, πρωτότυπα και παραδοσιακά τραγούδια. Η «Τρισεύγενη», το «Δαφνοκούκουτσο» και το «αδελφός και αδελφή» αποτελούν τρία παραμύθια με κοινό χαρακτηριστικό τη μεταμόρφωση των κοριτσιών, την πορεία προς την ενήλικη ζωή και την ολοκλήρωση.

 

Αποσπάσματα παραμυθιών

Aποσπάσματα από το παραμύθι «Αδελφός και αδελφή», καθώς και «το τραγούδι του πουλιού» όπως παρουσιάστηκαν σε παράσταση στο Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη «Υδρία» τον Ιούνιο του 2018.Αφήγηση του παραμυθιού “Η Τρισεύγενη”

Αφήγηση του παραμυθιού “Το Δαφνοκούκουτσο”

Photos
Αφήγηση λαΪκών παραμυθιών
Λεπτομέρειες
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑΣ ΤΣΙΓΓΟΥ
    Στέλλα Τσίγγου αφηγήτρια, συγγραφέας, θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα δημιουργικής γραφής Πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, την ευρωπαϊκή Λογοτεχνία-Πολιτισμό και τη Δημιουργική Γραφή. Από το 1998 σκηνοθετεί μαθητικές παραστάσεις (ενδεικτικά αναφέρεται: 2ο βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου 2003 με το 1ο Τ.Ε.Ε. Συκεών), εμψυχώνει θεατρικό παιχνίδι σε διάφορους φορείς, διδάσκει θέατρο στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, καθώς και δημιουργική γραφή. Πραγματοποιεί αντίστοιχες εισηγήσεις σε σεμινάρια, σχεδιάζει και υλοποιεί δημιουργικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια με κύριους άξονες το παραμύθι, το θεατρικό παιχνίδι, τον λόγο, τη μυθοπλασία, την αφήγηση, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει εκπαιδευτεί στην αφήγηση μέσα από σεμινάρια με διάφορους αφηγητές και διαρκή προσωπική έρευνα. Αφηγείται επαγγελματικά από το 2013 με παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες σε χώρους τέχνης και πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, σχολεία, βιβλιοθήκες, φυλακές κ.α. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Καλλιτεχνών SourLiBooM. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (2017, 2018). Επίσης, συντονίζει τη Λέσχη Ανάγνωσης της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δ. Νεάπολης-Συκεών. Από τον Μάιο του 2018 συνεργάζεται με το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Κόκκινη Κλωστή», αφιερωμένη στο λαϊκό παραμύθι. Είναι μέλος του Π.Ο.Φ.Α. (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση. Ενδεικτικοί φορείς με τους οποίους έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις αφήγησης ή δημιουργικά εργαστήρια: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σχολεία του Ν. Θεσσαλονίκης, παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης Δ. Θεσσαλονίκης, βιβλιοθήκες Δ. Νεάπολης-Συκεών, “Τεχνότοπος”, “Παραθινούπολη”, “Κυριακές στο Άνετον”, “Χώρος Τέχνης SourLiBooM” ,”Σχεδία στην πόλη”, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού Μονής Λαζαριστών, Art Café-Bar Λαζαριστές, “Καλλιτεχνικό Καφενείο ΝΕΟΝ”, Καφενείο “Το Ανατολικόν”, “Mob café-bar”, Χώρος Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, χώρος τέχνης “Υδρία”, Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, κλαμπ “La Latina” κ.α.
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΖΩΓΟΓΙΑΝΝΗ
    Ο Ανδρέας Ζωγόγιαννης είναι μουσικός με πτυχία αρμονίας και αντίστιξης. Πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, τουμπερλέκι, γιουκαλίλι, φλογέρα, μεταλλόφωνο είναι τα μουσικά όργανα με τα οποία μας ταξιδεύει στον κόσμο της μελωδίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στο ΚΔΑΠ, στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ και στο ΚΗΦΗ του Δήμου Νεάπολης Συκεών. Είναι δημιουργός της ομάδας DrumsAbility στην οποία συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει διατελέσει μαέστρος χορωδιών συλλόγων και ΚΑΠΗ. Από το 2015 συνεργάζεται με τη Στέλλα Τσίγγου για την αφήγηση παραμυθιών, σύνθεση τραγουδιών και παραστάσεις. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων. Έχει έχει συνεργαστεί με το Παιδικό χωριό στο Φίλυρο και έχει εμφανιστεί με διάφορα σχήματα σε παραστάσεις και συναυλίες ως μουσικός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο